Citerat från SMHI...

JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA vad kul

 

"Säsongens värsta snöstorm”

Skåne.
Säsongens kanske värsta snöstorm väntas drabba Skåne på tisdag.
Upp till trettio centimeter snö och vindbyar på runt tjugo meter per sekund kan ställa till stora problem.
SMHI har varslat myndigheterna om troligt snökaos – dagen före vårdagjämningen.

– Vindarna tilltar under helgen och snön börjar komma ordentligt sent på måndagskvällen och under natten, säger Christian Rosander, meteorolog på SMHI i Malmö.

Tisdagen kan alltså bli kaotisk, bland annat i trafiken. På fredagen gick SMHI ut med en så kallad meteorologisk information till berörda myndigheter.

Det gör man när det är mer än femtio procents risk för att det kommer att bli en klass 2-varning för ett framtida väderläge.

En sådan betyder att det kan bli fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Lågtrycket som medför snö och hårda ostliga vindar kommer in över mellersta Europa under söndagen och drar sig norrut.

Det når Skåne måndag kväll-tisdag natt innan det under tisdagen sakta fortsätter norrut och försvagas först på torsdagen över södra Svealand.

– Det lär bli värre snökaos i Skåne än det mesta vi har sett under säsongen. Drivbildningen kan bli mycket kraftig, säger Christian Rosander.

SMHI bedömer att det lokalt kan bli upp till trettio centimeter snö, i allmänhet mellan tio och tjugo centimeter under tisdagsdygnet.

Vindarna blir omkring tio meter per sekund och i byarna upp till drygt tjugo, enligt fredagens SMHI-prognos för ovädret.

PÅ onsdagen inträffar vårdagjämningen då dag och natt är lika långa. Men det betyder långtifrån några vårutsikter.

– En kil med kalluft norrifrån pressar sig ner över Skandinavien och Europa och vi ser inget slut inom överskådlig tid, säger Christian Rosander.

Det betyder fortsatta minusgrader, ibland ner till minus fem på nätterna, och stundtals någon enstaka plusgrad på dagarna i Malmötrakten. Ytterligare några centimeter snö väntas nästa helg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0